Vynikajúci prameň energie v zima a na jar. Včelí peľ je základnou zložkou potravy včiel. Je plný vitamínov, enzýmov, antioxidantov a minerálov. Podporuje imunitu a znižuje cholesterol. Včelí peľ je považovaný za takmer dokonalú potravinu – obsahuje mimoriadne množstvo životne dôležitých živín (komplex biologicky viazaných vitamínov, enzýmov, minerálov, bielkovín s kompletným obsahom aminokyselín, esenciálnych mastných kyselín, antioxidanty a mnohé iné). Včelí peľ pôsobí antibakteriálne, podporuje imunitný systém a pomáha znižovať nadváhu vďaka aminokyseline fenylalanin.
Zdravotné účinky:
- kompletný zdroj živín z čistej prírody
- posilňuje imunitu
- znižuje cholesterol a nadváhu
- pomáha pri chemoterapii
- podporuje zdravú prostatu
- vhodné pre ženy s problémami pri meno pauze
- pri únavových syndrómoch
- pri detoxikácii pečene
- pri zníženej sexuálnej aktivite
- pri neplodnosti
- zvyšuje psychickú výkonnosť
Príprava a dávkovanie:
Peľ je dobré nechať kvasiť a tím ho urobiť stráviteľnejším. Prevaríme 25 ml vody. Po vychladnutí primiešať 15g medu a 100g peľu. Riadne premiešať a natlačiť do zaváraninovej fľaše a nechať 3 dni otvorené. Začnite konzumovať pomaly – prvý týždeň max. 1 až 2 lyžičky denne. Pokiaľ ste alergický na peľ buďte obzvlášť opatrný, v začiatkoch konzumujte max 1/2 lyžičky denne.
Včelí peľ spracúvajte pri nízkych teplotách, môžete ho pridávať do jogurtov, šalátov, musli, ranných cereálií, zmrzliny, dezertov, nápojov a pod.