Lieskové oriešky blanšírované
Kód: 88/501 88/500 88/250 88/502 Zvoľte variantPodrobný popis
Lieskové oriešky sú neuveriteľne zdravou potravinou, ktorá je ľahko dostupná aj v českých luhoch a hájoch. Pôsobia preventívne ako ochrana pred kardiovaskulárnymi chorobami, znižujú "zlý" cholesterol a prispievajú k zlepšovaniu krvotvorby v kostnej dreni.
Lieskové oriešky obsahujú vlákninu, vitamín C, D, E, K, B1 a B6, zo stopových prvkov je v nich najviac zastúpený draslík, fosfor, vápnik, síra, horčík, fosfor, železo, zinok mangán a bór. Z hľadiska výživy je ale najvýznamnejšie to, že obsahujú veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín a kvalitných bielkovín.
V orechoch je dôležitá nenasýtená mastná kyselina alfa-linolénová a ich antioxidačná kapacita je všeobecne zdôrazňovaná. Úrad pre potraviny a liečivá v USA schválil tvrdenie na obale orechov, že ich pravidelná konzumácia v množstve 42,5 g denne má priaznivý vplyv na kardiovaskulárne ochorenia.
Nutričné hodnoty v 100 g
Energia: 2629 kJ / 628 kcal; Bielkoviny: 13.7g; Tuky: 61.2 g - z toho nasýtené 4.7 g; Sacharidy: 17 g - z toho cukry 3.5 g; Vláknina: 11 g.
Vitamíny a minerály v 100 g
Vápnik: 114 mg; Železo: 4,7 mg; Horčík: 163 mg; Fosfor: 290 mg; Draslík: 680 mg; Zinok: 2.45 mg; Vitamín C: 6.3 mg; Tiamín: 0.643 mg; Riboflavín: 0.113 mg; Niacín: 1.8 mg; Vitamín B6: 0.563 mg; Kyselina listová: 113 ug; Vitamín E (alfa-tokoferol): 15.03 mg; Vitamín K (fylochinón): 14.2 ug
Použitie
Lieskové oriešky sa konzumujú buď surové, alebo sa môžu upražiť. Hodí sa výborne do sladkého pečiva, domáceho müsli, na dochutenie cereálnych kaší, ale perfektne za ich pomoci ozvláštnite aj exotické pokrmy.
Odporúčanie
Lieskové orechy je vhodné skladovať v tesnom obale v suchu, chlade a tme.
Alergény: orechy
Krajina pôvodu: USA
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.