Mak modrý mletý

Kód: 5016/100 5016/500 Zvoľte variant
Neohodnotené
€7,04 €3,71 od €3,71
Skladom (>5 ks) Skladom (>5 ks) Zvoľte variant
Variant
Makové semená sú skvelým zdrojom vitamínu E, vitamínov B-komplexu, ako tiamín, kyselina pantoténová, pyridoxín, riboflavín, niacín a kyselina listová. 
Obsahuje tiež železo, meď, vápnik, draslík, mangán, zinok a horčík.

Detailné informácie

Podrobný popis

Jednoročná rastlina, výnimočný prírodný rastlinný zdroj vápnika. Makové semená sú skvelým zdrojom vitamínu E, vitamínov B-komplexu, ako tiamín,
kyselina pantoténová, pyridoxín, riboflavín, niacín a kyselina listová. Obsahuje tiež železo, meď, vápnik, draslík, mangán, zinok a horčík.
Mak modrý, účinky:
  • zmierňuje emotívnu nerovnováhu a upokojuje nervovú sústavu
  • odporujem os MTM a homeostáze organizmu (lokálna potravina)
  • uvoľňuje svalové kŕče, podporuje rast svalovej hmoty
  • pomáha pri pálení záhy

POUŽITIE MÄKU V KUCHYNI

Klasické použitie maku je iste notoricky známe - slivkové knedle s makom, makové koláče, záviny, šišky s makom, škubánky, makové buchty, frgály, mletý mak napríklad ako posyp na halušky alebo domáce rožky a housky. Poďme ale vyskúšať aj niečo iné - čo tak makovú kašu? Jeden diel mletého maku, jeden diel bulguru, rozinky, soľ, voda a povariť. Nič ťažkého a veľmi chutného!

AKO PRIPRAVIŤ MAKOVÉ MÄLKO?

Vylúhujte asi sto gramov modrého maku v jednom litre vody počas štyroch až ôsmich hodín, následne rozmixujte a preceďte. Mlieko dochuťte podľa potreby - medom, banánmi alebo iným čerstvým ovocím. Dôležité je mlieko dlhšie neuskladňovať, určite ho konzumujte čerstvé. A pýtate sa, prečo by ste mali piť makové mlieko? Jedná sa o skvelú náhradu kravského mlieka, ktorú si jednoducho pripravíte sami doma, takže ak nekonzumujete živočíšne výrobky, makové mlieko je pre vás skvelým riešením.

Nakoniec dodáme jednu zaujímavosť, je v obecnom povedomí, že nezrelé makovice maku setého sú zdrojom drogy ópia, čo je rastlinná látka s obsahom morfínu. V mnohých krajinách predovšetkým Latinskej Ameriky je pestovanie maku setého zakázané práve z tohto dôvodu.

Krajina pôvodu: ČR

Priemerná výživová hodnota na 100g:

Energetická hodnota: 2 396 kJ / 572 kcal

Tuky: 44 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 5 g

Sacharidy: 24 g z toho cukry: 1 g

Vláknina: 15 g

Bielkoviny: 20 g

Soľ: 0 g

Skladujte v suchom a tmavom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.

Zloženie: mak modrý