Pistácie lúpané RAW nepražené
Kód: 4734/100 4734/500 4734/250 4734/50G2 Zvoľte variantPodrobný popis
Ďalej obsahujú veľké množstvo železa. Jedna šálka pistácií obsahuje až 44% odporúčanej dennej dávky medi, ktorá je nevyhnutná pre zdravé kosti, pri tvorbe červených krviniek a kolagénu, 20% odporúčanej dennej dávky fosforu a 15% mangánu. Oriešky ďalej obsahujú látky redukujúce množstvo LDL cholesterolu v krvi a sú do určitej miery schopné zabrániť aj vzniku niektorých druhov rakoviny. Skladajú sa z 55% oleja, 20% bielkovín a 15% cukrov. Majú veľmi nízku kalorickú hodnotu, ale zároveň sú bohaté na minerály a vitamíny. Pomáhajú pri liečbe chorôb tráviaceho traktu, dýchacích ciest, anémia či žltačky.
Dopriať by si ich mali najmä páni, pretože zvyšujú plodnosť.
Vlastnosti
- Sú bohaté na vitamíny - vitamín B je dôležitý pre zdravú nervovú sústavu a svalové tkaniny, vitamín A a E pomáhajú pri detoxikácii organizmu
 - Sú bohaté na horčík, ktorý pomáha absorbovať vápnik, mangán je dôležitý pri tvorbe kostnej hmoty a pri metabolizme cholesterolu
 - Obsahujú antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia
 - Pomáhajú zlepšovať imunitný systém, zlepšujú náladu, znižuje bolesť a obmedzuje chuť na jedlo
 - Zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu v črevách
 - Zvyšujú príjem vlákniny, ktorá pomáha znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a cukrovky
 - Nachádza sa v nich aj beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a podporuje zdravie očí
 
Zaradenie: Suché škrupinové plody
Krajina pôvodu: Irán
Zloženie: pistácie vylúpané natural 100%
Skladovanie: Nevystavujte priamym slnečným lúčom. Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 75 %.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE/100G
energetická hodnota:  2618,7kj /625,9kcal
tuky:  49,5g
z toho nasýtené  mastné kyseliny:  5,9g
sacharidy: 25,4g
z toho cukry:  5,7g
bielkoviny:  19,7g
vláknina:  11,0g
soľ:  0,0g
Vitamíny: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Minerálne látky: draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok, železo
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
