Pohánka lúpaná svetlá

Kód: 5001/501 5001/500 Zvoľte variant
Neohodnotené
€3,89 €1,99 od €1,99
Skladom (>5 ks) Skladom (>5 ks) Zvoľte variant
Variant

Bezlepková lúpaná pohánka, je vysoko nutrične a dieteticky hodnotná potravina so zdrojom vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Je vhodná pre celiakov a diabetikov. Jedná sa o ľahko stráviteľnú superpotravinu. Príprava je jednoduchá a univerzálna, môžete pripraviť na slano aj sladko.

Detailné informácie

Podrobný popis

Pohánka a jej výživové vlastnosti
Bez lepku – pohánka sa spolu s quinoou a amarantom zaraďuje medzi pseudoobilniny – v ľudskej výžive majú podobné použitie ako obilniny, ale botanicky patria do iných skupín. Všetky pseudoobilniny sú prirodzene bezlepkové, preto majú veľký význam pre celiakov a pre tých, ktorí sa snažia množstvo lepku v strave obmedziť.

Živiny – z výživového hľadiska je pohánka považovaná za veľmi kvalitnú potravinu. Obsahuje cca 11% bielkovín, ktoré majú vysokú biologickú hodnotu (aminokyseliny sú tu v skoro optimálnom pomere pre človeka). Z obilnín obsahuje viac bielkovín už len ovos. V pohánke sa hojne nachádza vláknina, a to oba druhy, rozpustná aj nerozpustná. Rozpustná vláknina je obzvlášť dôležitá pre zdravie čreva (slúži v ňom ako živina pre baktérie črevnej mikroflóry). Pohánka je tiež dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu a mangánu. Z vitamínov obsahuje hlavne B1, B2, B3 (niacín), E a C.

Rutín – pohánka je však výnimočná hlavne obsahom rutínu (vitamínu P). Táto látka (v skutočnosti ide skôr o komplex látok) patrí medzi rastlinné flavonoidy. Rutín zvyšuje pružnosť ciev a posilňuje ich steny, tým ich chráni proti popraskaniu. Môže teda pomôcť pri všetkých zdravotných problémoch, ktoré s tým súvisia – kŕčových žilách, popraskaných žilkách na tvári, sklonu ku krvácaniu (z nosa, ďasien), príliš silnej menštruácii (rutín vraj dokonca dokáže oddialiť blížiacu sa menštruáciu alebo skrátiť tú, ktorá už prebieha ). Rutín v tele funguje v spolupráci s vitamínom C (navzájom podporujú svoju schopnosť pôsobiť v tele ako antioxidant). Ak chcete zvýšiť využiteľnosť jedného z nich, je potrebné strážiť si aj spotrebu toho druhého.
Najväčšie množstvo rutínu sa pri pohánke nachádza v vňate (kvetoch, stonkách a vrchných listoch), o niečo menej v semenách. Konkrétne množstvo rutínu sa veľmi líši podľa odrody, množstva absorbovaného slnečného žiarenia, spôsobu skladovania atď. Orientačne sa dá povedať, že kvety pohánky obsahujú cca 200–400 mg rutínu na 100 g kvetu, semená asi 20 mg rutínu na 100 g (avšak 100 g pohánkových semien zoženiete neporovnateľne ľahšie ako rovnaké množstvo kvetov…).

Výživové údaje na 100 g pohánky:
1435 kJ / 343 kcal
tuky: 3,4 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,74 g
sacharidy: 71,5 g; z toho cukry1,8 g
bielkoviny: 13,3 g
soľ: 0,003 g
Zloženie: 100% pohánka svetlá mechanicky lúpaná

AKO POHANKU VYUŽIŤ V KUCHYNI?
Najväčšia sila pohánky tkvie v jej univerzálnosti. Možno z nej pripraviť výbornú sladkú raňajkovú kašu so sušeným ovocím, orieškami a čokoládou, rovnako ako ju možno využiť ako prílohu k mäsovým a iným pokrmom. Po namletí na múku sa dá pohánka použiť na lahodné palacinky, aj bez namletia z nej môžeme uvariť chutné fašírky. A čo potom pohánkové rizoto, na ktorého príprave nepotrebujete nič, než to čo máte v špajze a chladničke. Pohánka je skrátka užitočná bezlepková potravina, z ktorej je možné pripraviť celý rad chutných jedál. Skúste si niektoré z nich uvariť aj vy!

  • na prípravu polievok (zahustenie)
  • príloha k mäsám a zelenine (všade tam, kde sa bežne používa ryža alebo kuskus)
  • príprava kaší
  • príprava nátierok, zeleninových placiek
  • pečenie napríklad buchiet (z lámanej pohánky vytvoríte počas krátkej chvíle múku)
  • na ochutenie šalátov
  • Skladovanie:  pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.