Čiernucha sieta semeno
Kód: 6792/50G2 6792/500 6792/250 6792/100 Zvoľte variantPodrobný popis
Zloženie a účinné látky
Semeno černušky siatej obsahuje približne 27 % bielkovín, 29 % tukov, 25 % sacharidov, 8 % vlákniny, 0,5 až 1,6 % éterického oleja a asi 7 % celulózy.
Je pomerne bohaté na vitamíny (A, B1, B2, B3 a C) a minerálne látky (Ca, K, Se, Cu, P, Zn a Fe).
Medzi nenasýtenými mastnými kyselinami prevláda kyselina linolová a kyselina olejová. V semenách, koreňoch a výhonoch bol zistený aj karotén a kyselina vanilová.
Sú prítomné aj alkaloidy, triterpény (α-hederín), steroidné saponíny a kumaríny. Má príjemnú vôňu aj chuť, ktorú môžeme charakterizovať ako ľahko pálivú.
Účinky semena
- podporuje imunitný systém protizápalové účinky
- znižuje hladinu cukru v krvi
- pomáha zlepšiť trávenie a znižuje pocit nadúvania.
- obsahuje niekoľko silných antioxidantov
- pomáha pri detoxikácii tvorba materinského mlieka prírodné širokospektrálne antibiotikum a ďalšie
podľa nariadenia ES č.1924/2006 nemôžeme uviesť zdravotní účinky, preto vyššie uvedené liečivé účinky sú formou tipov našich babičiek
a tradičného ľudového liečiteľstva. Nejedná sa o lekárske odporúčanie - vychádzame iba informácií z internetu, ktoré nemusia byť odborné.
Popis a vzhľad
Čiernucha sietá (Nigella sativa) je jednoročná bylina patriaca do čeľade ranunculaceae. Dorastá výšky približne 30-60 cm a má jemné vetvy. Listy sú tmavozelené a sú tenko rozdelené na jemné lístky. Kvety sú malé a majú bielu až modrú farbu. Plody sú guľovité tobolky, ktoré obsahujú semená. Semená čiernuchy sú asi 2-3 mm dlhá a majú charakteristický trojuholníkovitý tvar. Sú matné čiernej farby a majú drsnú textúru. Po rozemletí majú výraznú aromatickú vôňu a mierne pálivú chuť.
Príprava
Semená čiernuchy v sušenej podobe si môžeme pripraviť ako čaj alebo ich použiť ako olej lisovaný za studena pri starostlivosti o suchú, citlivú alebo ľahko podráždenú pokožku, rovnako ako pri liečbe akné.
TIP na prípravu čaju: 1 čajovú lyžičku semien čiernuchy vsypte do ¼ l studenej vody, priveďte k varu a nechajte krátko povariť. V zakrytej nádobe nechajte 15 minút odstáť a posledne sceďte. Vývar sa pripravuje vždy čerstvý. Pite 1 - 2x denne. Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Použitie čiernej černuchy Semienka čiernuchy sa využívajú v rôznych kuchyniach po celom svete, najmä v arabskej a indickej kuchyni. Môžeme ich pridávať ako korenie do rôznych jedál, ale tiež sa používajú na liečebné účely.
Nežiadúce alebo vedľajšie účinky Medzi najčastejšie nežiadúce účinky čiernuchy sátorovej patria tráviace ťažkosti, ako sú hnačka, nevoľnosť, zvracanie a pálenie záhy. Niektoré osoby môžu mať tiež alergickú reakciu.
Byliny s podobným účinkom: kurkuma, repík, kminek, koriander, šalvia, bazalka.
Ďalšie názvy (bylinky): Latinský názov Nigella sativa
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.